وظایف و انواع مبدل در پکیجهای دیواری

مبدل پکیج چیست؟
مبدل حرارتی (Heat Exchanger) پکیج، محفظهای است که در بالای مشعل یا برنر واقع میشود و ارتباطی مسقیم با شعله دارد. مبدل در واقع قطعهای است که وظیفه دارد که شرایط تامین آب گرم مصرفی و همینطور گرمای رادیاتورها را فراهم کند. پکیجهای دیواری با توجه به جدید یا قدیمی بودن برندهای مختلف (ایران رادیاتور، بوتان، آریستون، ایساتیس، تاچی، رادیانت، گئومات، فرولی و ... ) و مدلهای مختلف آنها، در انواع تک مبدله و دو مبدله و گاهی هم سه مبدله وجود دارند که هر یک انواع و مزایا و معایبی دارند که در این مقاله آموزشی در خصوص انواع آنها توضیحات لازم را ارائه خواهیم کرد و در نهایت خرابیها یا عیوبی که ممکن است مبدل به آنها دچار شده و نیاز به تعمیر یا سرویس پکیج داشته باشید را ذکر خواهیم کرد و در انتها روش رفع مشکلات مبدل را هم ذکر خواهیم کرد.
انواع پیکج دیواری از نظر مبدل
پکیجهای دیواری ممکن است به سه شکل تک مبدله، دو مبدله و سه مبدله موجود باشند، پکیجهای تک مبدله همانطور که از اسمشان مشخص است دارای یک مبدل و انواع دو مبدله دارای دو مبدل هستند که به مبدل اولیه و ثانویه معروف هستند. در نوع سه مبدله، از انرژی حاصل از دود احتراق برای پیش گرمایش آب استفاده می شود که مبدل سوم نام دارد. البته ما در اینجا در خصوص دو نوع اول توضیحات لازم را میدهیم و در خصوص پکیج نوع سوم که چگالشی یا Condensing Boiler نام دارد، در آینده در یک مقاله جداگانه توضیحات لازم را ارائه خواهیم داد.
پکیجهای تک مبدل یا بیترمیک
در پکیجهای تکمبدله یا بی ترمیک (Bithermic)، هنگامی که شیر آب مصرفی باز شود، توسط سنسور تشخیص جریان آب، برد الکترونیکی دستور ایجاد شعله برای گرم شدن آبی که در داخل یک مبدل حرارتی و در تماس مستقیم آن با مشعل یا برنر است را برای مصارف آب گرم مصرفی یا گرمایش، ارسال میکند که به این ترتیب آب در تماس مستقیم با شعله گرم میشود. به این ترتیب آب گرم مصرفی به شیرهای مصرف کننده میرسد و در حالتی هم که احتیاج به گرمایش وجود دارد، یک شیر سه طرفه آب را به سمت رادیاتور ها می برد که در این صورت، پمپ سیرولاسیون پکیج فعال میشود تا آب را در رادیاتورها و خود مبدل دستگاه به گردش در آورد. این نکته مهم را در نظر داشته باشید که در حالت تک مبدله پکیج دیواری، پمپ دستگاه تنها در شرایط زمستانی به کار میافتد و اما در حالت تابستانی فعالیتی ندارد.
اگر بخواهیم مزایا و معایب پکیج تک مبدله را ذکر کنیم، باید گفت که پکیجهای تک مبدله از مزایایی مانند قطعات کمتر، طول عمر بالاتر پمپ به دلیل کار نکردن در فصل تابستان، تولید سریع آب گرم مصرفی و قیمت پایینتر برخوردارند؛ با این حال معایب پکیج تک مبدله عبارتند از رسوب یا جرمگیری زیاد به علت گرم شدن مستقیم آب در مبدل و همینطور کم شدن عمر آن با توجه به اینکه گرم شدن آب، کلا به عهده یک مبدل است. برای رفع مشکل جرمگیری پکیج، همانطور که قبلا گفتیم باید این مبدلها جرمگیری شوند که تعدد رسوب زدایی میتواند منجر به سوراخ شدن مبدل شود.
پکیجهای دو مبدل یا مونومتریک
پکیجهای دو مبدله یا مونوترمیک (Monothermic) دارای دو مبدل اصلی و صفحهای هستند. در این پکیجها برای تامین آب موردنیاز برای گرمایش محیط، از مبدل اصلی استفاده میشود. در پکیجهای دو مبدله، در حالت کارکرد زمستانی دستگاه، پمپ آن فعال است و با گردش آب در مبدل اصلی، آب مورد نیاز برای گرمایش محیط تامین میشود. در حالتی که نیاز به آب گرم مصرفی نیر وجود دارد، دوباره پمپ فعال میشود و با گردش آب در مبدل ثانوی، آب گرم مصرفی را تامین میکند. روش کار مبدل ثانویه به این شکل است که تامین آب گرم مصرفی با قرار گرفتن آب سرد مصرفی در مجاورت آب گرم حاصل از مبدل اصلی، انجام می شود. مزایای پکیج دو مبدله نسبت به تک مبدله، رسوبگیری کمتر آن است که نیاز به اسیدشویی یا جرم زدایی آن را کمتر میکند و همچنین آب با گرمای یکنواختتری را ایجاد میکند، با این حال گران بودن این پکیجها، زمان نسبتا زیاد برای گرم شدن آب و همچنین استهلاک بیشتر پمپ به دلیل اینکه پمپ هم در حالت زمستانه و هم تابستانه کار میکند، از عیوب آن به شمار میرود. شکل شماتیکی زیر را ببینید تا با این مبدلها بیشتر آشنا شوید.
به گفته کارشناسان، برای مقرون به صرفه بودن استفاده از پکیج، بهتر است در مناطقی که آب آنجا املاح کمتر از 500 PPM دارد، از پکیج تک مبدل و برای مناطق با املاح بیشتر از 500 PPM از پکیج دو مبدله استفاده شود.
خرابی مبدل و روش حل آن
از مهمترین علل خرابیهای مبدلهای پکیج میتوان به رسوبگیری یا جرم گرفتن آنها اشاره کرد. این قطعه به دلیل تماس داشتن با مشعل و وجود سختی یا املاح آب در آن، میتواند دچار رسوب یا جرم شود. مشکلاتی که در صورت جرم گرفتن پکیج و انسدادهای ناشی از آن ایجاد میشوند، عبارتند از عدم گردش آب، جوش آوردن دستگاه، سرد و گرم شدن آب مصرفی، داغ بودن بالای رادیاتور و سرد بودن قسمت پایینی آن و ...
برای حل مشکل مبدل در این حالت، باید نسبت به اسیدشویی یا جرم زدایی آن اقدام کرد و اگر در صورت تعدد اسیدشویی مشکلاتی مانند سوراخ شدن مبدل پیش آید، باید برای تعویض آن اقدام نمود. اگر بخواهید در خصوص اسیدشویی و جرم زدایی پکبجها توضیحات اطلاعاتی را کسب کنید، میتوانید به لینک مشخص شده مراجعه کنید. دقت کنید که اسیدشویی بهتر است توسط افراد با تجربه انجام شود تا هم احتمال سوراخ شدن مبدل کاهش یابد و هم اینکه خطرات کار با مواد شیمیایی کاهش یابد. در هر حال، تکنسینهای نوینصنعت با رعایت کلیه اصول فنی و ایمنی در صورتی که نیاز به خدمات رسانی باشد، اقدام به تعمیر پکیج و رفع مشکلات مبدل میکنند که در صورت لزوم میتوانید با شماره تلفنهای شرکت تماس بگیرید یا اینکه نسبت به ثبت آنلاین درخواستتان در همین سایت اقدام کنید.
جمعبندی و سخن پایانی
در این مقاله آموزشی در خصوص انواع پکیج ها از نظر تعداد مبدل و مزایا و معایب تک مبدله و دو مبدله، توضیحات لازم داده شد. مشکلات و خرابی های مبدل بیشتر به علت رسوب گیری آنها ایجاد میشود که نحوه رسوبزدایی آنها نیز در ادامه ذکر شد. دقت کنید که همیشه رعایت نکات ایمنی در برخورد با مواد شیمیایی، سطوح داغ، برق، اجزای دوار و ... را در نظر داشته باشید و الزامات آن را باید رعایت کنید تا مشکلی ایجاد نشود. در هر حال، در نظر داشته باشید که خدمات نوین صنعت در خصوص تعویض مبدل، اسیدشویی یا جرم زدایی از آن و تعمیرات انواع پکیج دیواری با برندهای مخلف بوتان، ایران رادیاتور، تاچی، ایساتیس، آریستون و ... توسط تکنسینهای مجرب و آموزش دیده در کلیه مناطق شهر تهران انجام میشود که در صورت لزوم میتوانید با این شرکت تماس گرفته و هماهنگیهای لازم برای تعمیر آن در منزل یا محل کارتان فراهم شود.